Investeren in een kassasysteem? Deze overwegingen moet je maken

25 augustus 2021

Tegenwoordig kan je met een kassasysteem veel meer dan alleen artikelen registreren. Een kassasysteem maakt een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse bedrijfsvoering. Met het juiste kassasysteem en software kan je de voorraad bijhouden, analyses maken, het personeel inplannen en meer. Elke onderneming heeft andere wensen en heeft baat bij andere functies van een kassasysteem. Het is daarom belangrijk om voor de aanschaf van een kassasysteem eerst te bedenken wat voor kassasysteem het best bij jouw onderneming past. In dit blog vertellen we je meer over de belangrijke overwegingen die je moet maken.

Toekomstplannen
Het is uiteraard belangrijk om te bedenken waar je het kassysteem op het moment voor wilt gebruiken. Sommige kassasystemen zijn ontwikkeld voor bepaalde branches, zoals de horeca– en detailhandelsbranche. Deze kassasystemen hebben bepaalde features die goed van pas komen in de desbetreffende branche.

Het is ook van belang om voor de aanschaf van een kassasysteem goed na te denken over de toekomst van de onderneming. Is er kans dat er in de nabije toekomst uitgebreid wordt naar meerdere vestigen? Of ben je van plan om naast het bezitten van een fysieke winkel binnenkort ook een webwinkel te starten? Dit zijn allemaal plannen die invloed kunnen hebben op het soort kassasysteem, de software en extra randapparatuur. 

Gebruiksgemak
Moderne kassasystemen zijn zo ontwikkeld dat ze zeer simpel in gebruik zijn. Toch werkt elk kassasysteem net even anders en is het aan te raden om de verschillende systemen uit te testen. Vraag ook om de mening van de medewerkers. Zij zullen het kassasysteem in praktijk het meest gaan gebruiken en zullen er goed mee overweg moeten kunnen gaan.

Bedenk ook wat voor soort systeem qua gebruiksgemak het best bij jouw onderneming past. Als een vaste pinkassa op een looproute staat, kan het personeel snel orders verwerken, maar met een mobiele handheld kunnen de medewerkers nog sneller en efficiënter te werk gaan. Het nadeel van handhelds is dat ze af en toe opgeladen moeten worden. Het is dus belangrijk om altijd een aantal reserve handhelds te hebben in het geval van een lege batterij. 

De features
Uiteraard is het ook belangrijk om na te denken over welke functies het kassasysteem moet beschikken. Naast het beheren van artikelen, verwerken van bestellingen en het afrekenen van orders bevat een modern kassasysteem nog veel meer features. Met sommige software kan je bijvoorbeeld aanbiedingen inplannen, omzetcijfers bijhouden en analyses maken. Bedenk goed welke features voor jouw onderneming interessant kunnen zijn en bespreek de mogelijkheden met ons team.